VALANALYS. I senaste numret av Dagens Samhälle finns ett stort reportage om att Sverigedemokraterna får många väljare i glesbefolkade valdistrikt.

Den lokala företrädaren

Det börjar skojigt. De pratar med Kim Fredriksson (SD) i Eskilstuna. I tre av kommunens fem glesaste distrikt är SD största parti i kommunvalet. Varför går det så bra där? Fredriksson förklarar framgången med missnöje över bensinpriserna, och tillägger:

– Det är ju en nationell fråga. Men vanligt folk har lite svårt att skilja på vad man kan göra på kommunalt håll och på riksnivå.

Bra jobbat, Kim! Fortsätt säg till media att du har fått politisk makt för att dina väljare inte vet bättre.

Bekräftelsebias

Vad Kim Fredriksson säger stämmer förstås med den gängse bilden av SD-väljaren: En ung, arg och lågutbildad man på landsbygden som skiter i klimatet.

Men kan det vara så enkelt? Vi går vidare i reportaget och får träffa SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

ANALYS (nu blev det akademiskt)

Partisekreteraren är mer slipad och har kommit på att man inte ska förolämpa sina väljare hur som helst. Dagens Samhälle skriver att "Richard Jomshof har funderat mycket på vad framgångarna i glesbygd beror på". Så bra! En partisekreterare som funderar på rätt saker.

Genom sina funderingar har han kommit fram till att förklaringen om "arga unga män" inte håller. I stället beror framgångarna på migration. (Yes, för den med bara en hammare ser allt ut som en spik, som det heter.) Så här säger Jomshof:

– Jag tror också att det har med ett flyttmönster att göra … Många människor har flyttat [till landsbygden] för att man inte uppskattar den stora invandringen i staden … Jag vill tro att många av dem röstar på oss.

– Det kan också vara så att man valt att bo kvar på landet för att man är en viss sorts väljare med en viss sorts värderingar och åsikter.

Där har vi det! SD har många väljare på landsbygden därför att:

  1. På landsbygden finns många som tycker som SD,
  2. som har flyttat dit,
  3. eller så har de inte flyttat därifrån.

Diskussion

Det finns alltså inget samband mellan utbildningsnivå och att rösta på SD. Ni som gjorde det och har känt er oroliga över att det kanske var korkat eller outbildat kan andas ut nu. I själva verket är ni inte alls så okunniga som Kim Fredriksson i Eskilstuna påstår. Givetvis vet ni att det inte är kommunfullmäktige som bestämmer bensinpriset.

Och ni känner förstås också igen en tautologi när någon säger den. Det är ett lätt ord för er. Med sådana knep kan inte ens SD:s partisekreterare luras, och då har han till skillnad från undertecknad till och med lyckats ta en akademisk examen. ¶ 2019-06-14

Pporträttbild på undertecknad tagen ute i trädgården

På bilden: En lågutbildad man på sin landsbygd.