MUSIK. I september 2005 hade jag precis kommit tillbaka till Kävesta folkhögskola för ett andra läsår på afrolinjen. (Numera heter den jazz/pop/rock-linjen i stället, så att även andra än musiker förstår vad man gör där.) Det var väl jazz jag var tänkt att spela, men första året knasade jag ur och började läsa klassisk harmonilära på fritiden.

Den här lilla låten kom till när jag satt i ett pianorum där på hösten och försökte få fingrar och huvud i form igen efter sommarlovet. Melodin var tänkt som folkmusik medan basen uppenbart ser ut som något ur den klassiska musiken. Vid den här tiden var jag väldigt intresserad av kopplingarna mellan svensk folkmusik och tidig klassisk musik, så det är väl inte undra på att det blev en hybrid.

Nu när jag hittade notbladet igen och fick för mig att göra en inspelning verkade det kul att vända på steken; i stället för en bit folkmusik med klassisk bas kunde den ju framställas som en klassisk stump inspirerad av folkmusik, á la t.ex. Erland von Koch. Så i stället för att spela in den som den en gång kom till världen, alltså på piano, lade jag ut melodi och bas i blockflöjt och cello, och hittade på ett (säkert helt ospelbart) gitarrspår för att få litet mer kontrapunkt (vad det nu är för något).

Såvitt jag vet behöver en gånglåt inte gå i fyrtakt, även om alla andra gånglåtar verkar göra det. Men huvudsaken måste väl vara att den passar att promenera till? ¶ 2020-06-02

Noter (melodi och bas)