KRISTDEMOKRATERNA. Världens största primat har äntligen givit sig in i valrörelsen!

KD
				vs. Gorilla

Jag kan inte tänka mig annat än att motivet är väl valt, av många anledningar.

Namnet gorilla kommer från grekiskans Γόριλλαι (Gorillai). Ordet har en märklig historia: Hanno II av Kartago stötte på en av sina upptäcksresor ihop med vad han beskrev som ett »förvildat folk, av vilka de flesta var kvinnor, vars kroppar var håriga, och som våra tolkar kallade Gorillae«. En förvildad stam av håriga kvinnor – det måste förstås vara feminister som Kristdemokraterna syftar på – och poängen givetvis att Göran Hägglund vågar stå upp emot deras barbari.

Men det finns fler poänger! Gorillor lever först och främst på växter, och vegetarianismen behöver förstås bekämpas. Vi människor ska ju äta gris, inte gräs.

Nu skojar jag väl bara. Men det finns allvar att prata också.

På bilden ser vi Göran stirra rätt in i ögonen på en fullvuxen gorilla-karl. Det är ett mycket hotfullt beteende för de flesta andra djur, och gorillan visar upp sina fantastiska hörntänder för att försöka skrämma bort den farliga främlingen och undvika våldsamheter.

Gorillorna lever bland annat i ett slags storfamiljer. De litet äldre karlarna kallas silverryggar eftersom de är vithåriga på ryggen, och i varje storfamilj finns en sådan. Han skyddar sin familj mot faror som Göran, fattar alla beslut åt familjen, medlar i konflikter mellan familjemedlemmar och ser till att hitta nya platser där de kan äta. Om ett barn förlorar sin mamma, så tar han hand om det till dess det kan klara sig på egen hand.

Barnen håller sig mycket nära sina mödrar i ungefär fyra år, innan de börjar bli mera självständiga. När pojkarna har kommit upp i ungefär elva års ålder så börjar håret på deras ryggar vitna, och så småningom lämnar de sin storfamilj för att leva en tid tillsammans med andra familjelösa unga män. Efter några år blir de såpass gamla att de kan börja attrahera några kvinnor och bilda egna storfamiljer.

Ett sådant leverne kan Kristdemokraterna givetvis inte acceptera. Av affischen förstår vi att Göran vågar se gorillorna i ögonen, och förklara för dem att de gör moraliskt fel.

Det finns för övrigt två arter och flera underarter av gorilla. Alla är utrotningshotade, inte minst på grund av tjuvjakt. Gorillans kött kallas bushmeat, och många av dem får sätta livet till, trots att jakten är förbjuden. Emellanåt bryter dessutom epidemier ut och dödar många, framför allt den mycket smittsamma sjukdomen ebola som även drabbar människor. Det tredje hotet mot gorillorna är att deras livsmiljöer försvinner. Vi rycker undan skogen under fötterna på dem.

De här djuren har ju kommit att symbolisera det barbariska och mycket våldsamma. Men stämmer det? Vad är det Göran och Kristdemokraterna går i opposition emot i årets valrörelse?

Visst förekommer våld bland gorillorna. Det kan hända en familjefar att andra, familjelösa män kommer inbrakande i lugnet och försöker ta över deras familjer. Om de inte går att skrämma iväg så kan det bli våldsamt. Och han har all anledning att försvara sin familj, för det är inte bara hans eget liv som står på spel. Om främlingen Göran lyckas besegra honom, så kan han utan vidare komma att ha ihjäl varenda unge i familjen. Även gorillor kan drabbas av en förfärlig svartsjuka.

Men egentligen gillar de inte när man beter sig så. Om en socialt framstående gorilla ger sig på någon som befinner sig lägre i hierarkin så kan de andra bli mycket upprörda.

Precis som alla andra stora apor har gorillor ett rikt och komplext känsloliv. De skrattar, sörjer, tänker på framtiden och det förflutna, och utvecklar intima och nyanserade relationer till varandra. Faktum är att man har funnit nära motsvarigheter till alla mänskliga känslor hos gorillorna, även om de förstås också borde vara annorlunda i en del avseenden.

Gorillor har ett sinne för det konstnärliga, och när det gäller exempelvis färger är smaken som baken. När ungarna är små och klänger på sina mammor så lär de sig allt om hur hon gör och beter sig, och på så vis har de utvecklat olika kulturer. Det finns tydliga skillnader mellan olika grupper, som inte minst hänger samman med hur de skaffar mat.

Gorillor är även duktiga på att använda olika verktyg. Ta till exempel en titt på hur gorillan Hanabi-Ko gör när hon äter grönsaker.

På bilden här nedanför använder hon tandtråd. Hon har nämligen haft problem med tandköttet och blev tvungen att genomgå en jobbig operation.

Koko använder tandtråd

Det är inte särskilt roligt att äta när man ständigt har ont i munnen. Eftersom hon förstått att tandtråd hjälper mot problemen, så är hon väldigt bestämd när det gäller att hålla ordning på sin mun. Det får inte hända igen!

Hanabi-Ko, som vanligtvis bara kallas för Koko, är förresten en ovanlig gorilla. Inte på så vis att hon skulle vara i grunden annorlunda än andra gorillor, för det är hon inte. Istället är det för att hon lever tillsammans med människor och har lärt sig prata med dem. Koko kan faktiskt både tala och förstå teckenspråk. Och även om hon inte kan uttala några ord på engelska (med munnen alltså) så förstår hon ändå väldigt mycket av vad man säger till henne.

När hennes skötare en dag höll på att planera Halloween, och pratade med varandra om att de glömt bort var de lagt hennes spökdräkt, så sprang Koko till exempel genast iväg och letade reda på en ny utstyrsel åt sig själv.

Farliga spöket Koko

Koko är litet som ett slags de övriga djurens ambassadör bland oss. Det verkar hon nästan veta om själv på något sätt, och hon är mycket noga med att alltid vara snäll och artig mot alla. Hon har tre stora önskningar i livet, som hon ägnat mycket tid åt att önska sig. De är att människor ska vara snälla mot gorillor (och mot alla andra djur, till exempel människor), att få ett barn, och att få flytta till Maui-reservatet. Det finns många som arbetar intensivt med att uppfylla hennes önskningar.

Det finns förstås massor av saker att berätta om Koko, till exempel att hon har haft husdjur och att hon har videodejtat, som visar hur förvånansvärt människoliknande – eller »mänskliga« – gorillor faktiskt är. Men du får upptäcka det själv. Hon har en egen hemsida med massor av videor, berättelser, fakta och fotografier.

I själva verket är gorillor alltså ganska fredliga och intressanta djur. Ibland får man också känslan av att de nog lyckas bättre än oss när det gäller medmänsklighet. David Attenborough uttrycker just detta i klippet nedan, som nog är det mest kända avsnittet ur hans teve-serie Life on Earth.

Varför då välja gorillan som symbol för det farliga man måste stå upp emot? Handlar det om okunnighet?

Jag vet inte. Hörntänderna ser förstås väldigt farliga ut. Faktum är att det också är så tänderna först och främst används: Genom att visa upp dem kan man undvika våldsamheter och blodspillan.

Så när en främmande karl plötsligt dyker upp och gör något av det mest hotfulla man kan göra – att glo rätt in i ögonen på en – då är det inte särskilt märkligt att man känner sig hotad. Vad valaffischen föreställer är en gorilla som försöker avvärja ett hot utan att använda fysiskt våld, och den främmande mannen tycks göra sitt bästa för att det ska bli så mycket bråk som möjligt.

Sedan är han ju dessutom också en av de där aporna som förstör gorillornas boplatser, som dödar och äter upp dem. I det här fallet handlar det om en människa med starka åsikter om de moraliska aspekterna av gorillornas familjeliv, en människa som gärna förnekar att andra arter har något själsliv och som trots sin maktställning sällan använder den för att förhindra att de som är starka utnyttjar dem som är svaga. Det handlar om en främmande karl som gillar vapen, åtminstone som det går att tjäna pengar på.

Han är ett hot mot familjen. Ur ett rent mänskligt perspektiv är det inte särskilt svårt att förstå att gorillan vill jaga bort honom så fort som möjligt.

Så kanske är gorillan ändå vald till fiende med omsorg. Tanken bakom affischen är ju att visa att Kristdemokraterna inte alls är jättesnälla. Nä, det verkar ju inte så.

Själva menar de att gorillan är en bra symbol att stå upp emot på grund av sina »kända fabelegenskaper«. Men om det finns någon apa som faktiskt står för de där fabelegenskaperna, då är det i alla fall inte gorillan, som för övrigt finns i verkligheten också. ¶ 2010-08-10