EXPERIMENTELLT. Hur mycket väger jordklotet? Jag vet att jag hört svaret någon gång, men nu har jag glömt. Så jag får väl väga det själv då. Men hur sjutton gör man?

Som om det vore en filosofisk fråga stöter jag genast på metodproblem. En pryl väger ju olika mycket beroende på VAR man väger den. På Venus väger prylen mindre än på Jorden, och på månen som är så liten väger den ännu mindre. Först och främst behöver jag alltså bestämma mig för på vilken plats jag ska väga planeten.

Här hemma vore praktiskt, men när jag försöker tänka ut hur det skulle gå till så får jag inte ihop det. Jag skulle alltså först behöva ställa en våg ovanpå jordklotet här i Öxnered, och sedan skulle jag behöva ställa samma jordklot ovanpå samma våg, så att det är på båda sidor om vågen på samma gång. Det här blir alldeles för antigeometriskt för mitt huvud.

Vad finns det mer för platser då? Månen ligger visserligen i närheten, åtminstone om man jämför med Venus, men frågan är hur jag ska lyckas släpa dit ett helt jordklot. En annan svår fråga är det där med att hitta ett lämpligt mätinstrument. Var ska jag få tag på en våg som inte går sönder när man baxar upp ett helt jordklot ovanpå? Men jag gör ändå framsteg. Detta är ju bara praktiska detaljer i jämförelse med att behöva böja rumtiden för att se vad jordklotet väger ovanpå sig självt.

Allt jag behöver är alltså någonstans att genomföra vägningen och en tillräckligt robust våg. Lätt ordnat! Ute på trappen hittar jag en lämplig kropp, nämligen en sten i ungefär samma hanterliga storlek som en aubergine. Dessutom har den nog så pass låg gravitation att vår badrumsvåg borde vara stabil nog att väga Jorden med.

Så jag lägger Jorden på vågen och ställer alltsammans på stenen. Då uppstår nästa problem: Jordklotet är alldeles för stort och skymmer displayen så att jag inte ser vad det väger. Man kan tycka att jag borde ha förutsett det problemet, men det har åtminstone en enkel lösning. Vågen borde ju rimligtvis funka lika bra om man vänder den upp-och-ned.

Jag provar, och nu syns displayen! Men den säger ju att Jorden väger 0,0 kg? Det låter orimligt! Planeter kan väl inte vara viktlösa heller. Kanske funkar vågen ändå inte så bra åt fel håll? Jag undersöker den en stund och kommer fram till att det nog måste vara stenen som är liten. Den här vågen är ju van att stå på en stor planet när den väger saker, inte en liten sten vi hade i trädgården.

En sten, en pärm, en badrumsvåg och jordklotet.
							  Vågen visar 3,0 kg.

Jag lägger en pärm mellan vågen och stenen och provar igen. Vågen trilskas, men när jag petat och puttat på den visar den till slut 3,0 kg. Det låter rimligare. Men jag vet inte om jag litar på ett så här bråkigt mätinstrument. Kanske är badrumsvågen egentligen avsedd för tyngre grejor?

En sten, en köksvåg och jordklotet.
							  Vågen visar 1348 gram.

Jag hämtar köksvågen och provar på samma sätt: Jag ställer vågen upp-och-ned på stenen, och sedan lägger jag jordklotet ovanpå. Köksvågen finner sig omedelbart till rätta med arrangemanget och ger ett stabilt resultat. Nu har jag svaret på min fråga. Jorden väger alltså omkring 1,35 kg. ¶ 2020-05-19