FEGISAR. Ett av samhällsdebattens största varningsklockor är ordet ”politikerna”. När någon använder ordet brukar det vara för att ha fel. Vi lever nämligen i en demokrati. Demokrati är folkstyre. Det betyder att du måste göra jobbet själv. Du som lever i en demokrati är med andra ord tvångsansluten till gruppen människor som i sämre ordalag kallas ”politikerna”.

Alltså: Är du myndig? Bor i en demokrati? Grattis, du är politiker!

Vi kräver mycket av er politiker. Du ska stå till svars för allt dåligt i samhället. Du ska berätta vad lösningen på alla problemen är, och sedan ska du genomföra den lösningen. Det kvittar att det finns många fler än dig som vill lösa problemen på helt andra sätt – eller som vill lösa några helt andra problem i stället – och röstar bort dina idéer. Så är det i en demokrati. Det är du väl inte emot? Nu är det du som är politiker och ansvarig.

Hur ser din politiska gärning egentligen ut hittills? Om du duktigt (eller ilsket) har gått och röstat varje valdag, men inte varit med och fattat särskilt många andra beslut, då är du en av alla de politiker som gör för litet. Varför har du inte räddat klimatet etcetera? Hur länge ska jag behöva sitta här och skriva innan du får tummen ur?

Tycker du att jag har fel och är orättvis? Du kanske föreställer dig att politiker är en annan sort än du. Förr hette det visserligen att kungen hade fått sin makt av Gud, men nu var det ju demokrati saken gällde. I dag är alla människor samma sort och har fått sin makt av lagen. Den som till äventyrs ”ger sig in i politiken” upptäcker snart detta på helt egen hand. Fullmäktiger, nämnder, styrelser och alla partimöten visar sig vara befolkade av helt vanliga homo sapiens. Så lätt kommer du inte undan.

Fast det finns förstås en skillnad, vill du väl invända nu. Du har ju inga politiska uppdrag, så du kan inte vara ansvarig på samma sätt. Den som t.ex. sitter i någon skolnämnd i någon kommun har ju själv valt att ta på sig det uppdraget, men det har inte du. Därför är det deras fel när något är dåligt, men inte ditt.

Grejen är bara att det lika gärna kunde ha varit du som satt i den där nämnden. Då menar jag inte så där paternalistiskt att ”var snäll när du kritiserar för tänk hur det hade känts om det var du som fick kritik”. Vad jag i stället menar är att ställa dig till svars för att du inte tagit ditt ansvar: Varför är det inte du som sitter i den där nämnden? Du kunde väl ha hjälpt till åtminstone! Detta är en demokrati och det är din uppgift att se till så att rätt personer sitter på rätt poster för att rätt saker ska bli gjorda.

Om alla som säger att det är lönlöst att engagera sig partipolitiskt skulle engagera sig partipolitiskt så skulle det inte vara lönlöst. Problemet beror alltså på dem själva. Ganska många dumheter som uppstått på grund av ”politikerna” skulle förmodligen aldrig ha hänt, om de som nu går och protesterar framför något kommunhus hade tagit saken i egna händer redan från början. Men tydligen är det acceptabelt att begränsa sin politiska gärning till att stå på ett torg och visa hur gärna man vill att någon annan ska göra något.

Och detta trots att det är så sjukt enkelt att börja fixa saker och ting själv. Här är hela manualen: Bli medlem i ett demokratiskt parti, gå på möten och säg vad du tycker. Det är så Sverige styrs. Ibland är det asjobbigt, men till och med barn – som inte kan få några politiska uppdrag ens när de både vill och borde – klarar av det.

Du kanske tror att du kommer få träffa en massa mediatränade och slipade politiker på mötena, som bara säger emot, slingrar sig eller helt sonika ignorerar dig. Själv trodde jag alla skulle vara ekonomer. Inget av det där stämmer. De allra flesta du kommer träffa skiljer sig egentligen bara på en enda punkt från dig – vid något tillfälle tog de saken i egna händer och gick på möten för att säga vad de tycker, men det gjorde inte du.

Fast inget parti tycker ju exakt som jag! klagar du nu. Saken är bara den att medlemskapet är en rösträtt, inte någon underskrift. Som medlem är du med och bestämmer partiets politik och vilka som ska driva den. Så länge du inte använder den rösträtten är det ditt eget fel att inget passar.

Så – nu när du helt har förlorat den här monologen återstår inga alternativ annat än att du börjar ta ditt ansvar. Som tur är kunde du inte ha valt ett bättre tillfälle! Det är drygt tre år kvar till nästa valdag. Du har alla chanser i världen att vara med på valsedeln 2022, och ännu bättre möjligheter att sätta dit någon annan i ditt ställe. Förmodligen kan du få ett uppdrag redan innan dess. Om inte annat så behöver många kommunavdelningar fler som kan hjälpa till att driva partiets interna demokratiska arbete framåt. Demokrati – folkstyre – blir sällan bättre än när folket faktiskt styr.

Och du behövs precis som du är. Så gör dig av med missuppfattningen att du är någon annan sorts människa än ”politikerna”, och glöm för allt i världen det där med att det skulle vara lönlöst eller att du ändå inte kan göra någon skillnad. Du har helt enkelt fel. Sluta med undanflykterna och ta ditt ansvar. ¶ 2019-06-25