KD/SD. Det intressanta är inte att sådana här knep funkar, för det lär de nog alltid göra:

  1. Först gör vi ett utspel om en trevlig lunch med Åkesson. ”Klart man måste prata med alla! Vi tänkte samarbeta om främst sjukvårds- och energipolitik, men även andra frågor (mummel) utredning (mummel) migration.”
  2. Strax kommer förstås den väntade reaktionen: ”Vi kan faktiskt lösa de frågorna utan att ge makt till främlingsfientliga partier”, säger Annie Lööf.
  3. Bra Annie! För då kan vi svara det vi hade tänkt: ”Men vad är detta! Hur kan en trevlig lunch vara så upprörande! Vad har Annie Lööf egentligen emot luncher!”

Följden är så himla sliten. Men det var i och för sig litet uppfriskande att planen nästan inte gick i lås den här gången. Nyamko Sabuni svarade nämligen fel: ”Ebba Busch Thor får väl äta lunch med vem hon vill”, menade hon, ”men vi kommer inte att förhandla med SD”. Så när KD skulle till att besvara reaktionerna fick de lov att ignorera henne. Hon får skylla sig själv om hon blir osynlig. (Vad har hon förresten inte emot luncher!)

Men de här små utflykterna från manus hör till ovanligheterna, och dit lär de väl tyvärr också fortsätta att höra. Däremot blir det intressant att se hur länge det dröjer innan ett Liljeholmens går upp för KD:s medlemmar för vad som nyss hänt. Vad händer när de till slut upptäcker att deras parti just har kommit ut som stödparti till SD?

Och så förstås den verkliga rysaren: Kommer Moderaterna att rätta sig i samma led? ¶ 2019-07-05

* * *

Relaterad läsning: