KONSUMTION. Det var typ 50 år sedan Lena Larsson myntade ”köp, slit och släng” som ideal för samhällets prylkonsumtion. Jag vet inte hur pass det egentligen förverkligades, för i dag har vi väl gått ännu längre och slutar använda prylarna innan de ens hunnit bli slitna – vi glömmer, ger eller kastar bort dem för att göra plats för nya. Inte minst folks garderober tycks ju i närmaste omättliga.

Att jag suttit och tänkt på detta beror på att min garderob är på väg att helt slitas ut. De senaste tio åren har jag knappt köpt några kläder – kanske omkring halvtannat dussin plagg varav nästan alla är strumpor eller kalsonger – och livslängden hos ett modernt plagg verkar i snitt vara tio–femton år, byxors ännu kortare.

Varannan vecka är det någon söm som spruckit eller något nytt litet hål i en bomullströja. Plötsligt kan jag inte ha gamla favoritplagg, som till exempel varit med mig sedan jag köpte dem på någon loppis när jag bodde i Tomelilla 2003.

Så pass lång tid tar det tydligen. I jämförelse med hur jag ser att andra skaffar garderob framstår slit och släng-samhället mer som en hållbarhetsutopi än som ett slösaktigt konsumtionsideal.

Men jag vill inte nöja mig där. Min morfar tyckte det var nödvändigt att kunna stoppa sina egna strumpor. Stärkt av den idén och ett par avsnitt ur Thoreaus Skogsliv vid Walden (nedan) känner jag för att lägga även Lena Larsson bakom mig – slit-och-laga i stället! Varför ska jag egentligen behöva köpa fler tröjor än vad som ryms i en tvättmaskin under min livstid? Det är ju inte som att jag fortfarande växer.

”Vad först beträffar kläder … så är det kanske oftast så, att vi vid anskaffandet av dem i vanliga fall mera ledas av vårt nyhetsbegär och av tanken på vad våra medmänniskor skola tänka om oss, än av hänsyn till behov och nytta. …

”Ingen man sjönk någonsin i min aktning på grund av en söm på sina kläder; likväl är jag övertygad om, att människor i allmänhet äro angelägnare om att ha moderna, eller åtminstone rena och olappade kläder, än att ha ett fläckfritt samvete.”

Fortfarande med en bitande träffsäkerhet, 170 år efter att det skrevs… ¶ 2017-12-28