SPRÅKET. Till den språkdåliga journalistikens Kvarntorpshög lägger vi i dag följande slaggprodukt till rubrik: Eliasson inte psykstörd (SVT Tvärsnytt).

Nerikes Allehanda lyckas i samma ärende hålla sig i skinnet, och skriver inte allvarligt psykiskt störd i stället, medan SR balanserar på själva målsnöret med ett inte psyksjuk.

Man får väl förmoda att våra lokala public service-redaktioner faktiskt förstår skillnaden mellan allvarlig psykisk störning och psykisk sjukdom. Alltså måste det handla om något annat.

Så när SVT (och SR) nu verkar vilja använda de mera vardagliga och i någon utsträckning nedsättande uttrycken, så undrar jag: Varför sparar de ändå på krutet och undlåter att dra till med något mera färgstarkt, som E. inte rubbad, E. inget mongo eller E. inte cp?

I brödtexten lyckas de å andra sidan nästan komma ikapp NA i att veta hur saker heter igen, och skriver inte psykiskt sjuk. Bättre men ändå inte rätt, för nu var det ju en rättspsykiatrisk undersökning, och där gäller ju, i den konservativt retributiva rättvisans anda, nästan lika tuffa diagnoskriterier som på Försäkringskassan.

Jag undrar vad rättspsyk hade gjort för bedömning av vår tids sekulära djävulsfigur, alltså Hitler. Det kunde ju om inte annat bli till ett trevligt uppslag för någon framtida Tvärsnytt-rubrik: Hitler fullt frisk. ¶ 2011-06-03