NYHETSVÄRDERING. Aktuellt ställer rätt frågor: Hur ska Håkan Juholt kunna återupprätta sin heder? Kommer han att tvingas avgå? Varför är han så upprörande?

Socialdemokraternas partiledare har haft en särbo som bott i samma lägenhet som honom. Eftersom de hela tiden som de bott tillsammans varit särbo med varandra, så har han kunnat få hela hyran betald av Riksdagen. Men nu har det upptäckts att samtidigt som de har varit särbo och bott tillsammans har de också varit sambos och bott i sär. Detta är inte tillåtet.

Men är en sådan köpenhamnstolkning egentligen brottslig? Nja, bara om han fuskat med avsikt, verkar det som. För människorna ”i toppen” gäller nämligen särskilda regler – eller rättare sagt så gäller vissa regler inte just där. Om till exempel jag själv skulle söka för mycket bidrag – av misstag, precis som Håkan Juholt gjort – så hade det varit brottsligt, hur ärligt mitt misstag än vore. Och jag som inte ens har någon sambo! Borde jag inte vara upprörd nu?

Göran Greider förklarade faktiskt i Aktuellt varför jag borde vara upprörd: Håkan har gjort ett misstag som vi andra inte kan göra. Vi vill ha lika misstagsmöjligheter för alla! När en vanlig människa springer runt med en kofot, då är det sannolikt en skurk, men när en riksdagsledamot gör samma sak så är han bara på väg till torgmöte, förstås.

Trots detta kommer det nog gå bra till slut för Håkan och hans sammelsurbo. Både heder och partiledarpost kommer han kunna ha i behåll när saken är avklarad. En förundersökning om bedrägeri har nämligen inletts mot partiledaren, vilket kontraintuitivt brukar vara ett tecken på att allt ändå står rätt till.

Ett annat tecken är att de två journalister som åkt till Håkans övernattningslägenhet för att granska hans bidragsfusk har blivit tillfångatagna av sambon, som råkade vara på besök, så de kommer inte att rapportera mer om saken.

De bägge journalisterna sitter förmodligen fastkedjade i en trång och mörk skrubb tillsammans med många andra. Tortyr, skenrättegångar och långa fängelsestraff av enbart politiska skäl hör till vardagen i denna helvetesgrotta. I ett brev de lyckats skicka från lägenheten har de beskrivit förhållandena som en blandning av ”Gökboet” och ”Black Hawk Down”.

Enligt Håkans snurrbo är journalisterna i själva verket terrorister, men alla vet att det inte är sant. Själv kan han bara konstatera att de får skylla sig själva, och att tyst diplomati är bästa sättet att förhandla med sin partner. (Politiker ”tycker” inte, för de ”kan bara konstatera”.)

Det ser inte särskilt ljust ut för journalisterna, för det är Håkan själv som bär högsta ansvaret för förhandlingarna med sambon så att de släpps fria. Dessa journalister, som inte gjort sig skyldiga till något allvarligare än litet hederligt grävande, måste nu alltså sätta allt hopp till just den person, vars fusk, oärlighet och skumraskaffärer de från början gav sig i väg för att granska.

Eller vänta, det där med journalisterna var visst Carl Bildt.

Nåväl. När Aktuellt i kväll frågade om Håkan kommer att få avgå, så var Margit Silbersteins ”kanske” ett klart felaktigt svar. I stället är svaret ett självfallet och rungande nej.

Håkan borde rimligtvis inte behöva avgå före Carl Bildt, som ju är föremål för en pågående förundersökning om folkrättsbrott, men för att få den hunden att lämna sin post krävs tyngre grejor än en pudel med kofot. ¶ 2011-10-11