MUSIK. Här kommer en cover på en av brorsans gamla dängor.

För en herrans massa år sedan gjorde min bror en låt som han kom att spela in i flera olika tappningar: Först på en Roland XP-30, sedan i musikgymnasiets studio med diverse musiker, och efter några års vila fick låten ännu en kostym genom en variant han pulade ihop i Reason.

Melodin är uppbyggd av ett knippe slingor som repeterar och sätter sig i skallen, över en skriven basgång som har (låt mig för skojs skull få använda uttrycket) vissa kontrapunktiska kvaliteter. Han nämnde att det skulle ha varit en samba från början, men det var inte så det blev.

Så när jag för någon månad sedan plockade upp musiken igen – efter att ha låtit bli den helt sedan jag slutade på musikhögskolan för tio år sedan – så fick jag naturligtvis för mig att göra en cover, som alltså blir den fjärde tagningen av stycket ifråga.

Det fick bli ett genomförande i traditionen av musikaliska skämt. Eftersom vi som små tillbringade oerhörda tider med en C64 passade jag på att utforska den här ljudbanken. Allt du hör är alltså samplat från C64:ans SID-chip – även trummorna, vilket jag uppfattat som ovanligt. Det låter förvånansvärt bra, men så skulle det också krävas (om jag inte räknar fel) tre C64 för att presentera alla stämmor samtidigt. ¶ 2019-09-01