TEST. På sajten ärjagkristen.nu kan vem som helst utsätta sig för sådana där hysteriska katekes-förhör som Migrationsverket genomför med asylsökande kristna konvertiter, som ett led i den omvända bevisbördan som används inom asylrätten. Nu är jag ju inte särskilt kristen, och när jag provade så lyckades jag bara skrapa ihop 27 procent kristenhet. Med råge underkänt, blev betyget, och detta alltså trots att jag en gång läste gamla testamentet från pärm till pärm.

Inspirerad av framgången bestämde jag mig för att knåpa ihop ett liknande förhör av motsvarande svårighetsgrad, fast riktat till svenskar som fått för sig att de är ateister. Visserligen är jag inte heller ateist, men å andra sidan är ju Migrationsverkets handläggare i regel inte kristna konvertiter från Mellanöstern eller Centralasien, så den invändningen ger jag inget för.

Inte heller hjälper det att protestera om att man minsann inte behöver vara påläst för att vara ateist. Saken är ju den att man inte heller behöver vara påläst för att acceptera den kristna trosbekännelsen. Ändå hålls de här märkliga utfrågningarna om sådant som inte kan sägas vara annat än perifera glosor för den kristustroende. Således måste kunskapsfrågor alltså vara rimliga att ställa även till den som är insvensk och menar sig vara ateist. För tänk om du bara är en apateist som låtsas!

Så här gör du: Kryssa för det eller de alternativ som stämmer. Om inget stämmer så kryssar du alltså inte för något alternativ alls, och om alla alternativ stämmer så sätter du givetvis ett kryss efter vartenda ett. När du är nöjd så klickar du på nästa fråga. Efter tio frågor är testet slut och du får veta vad du är för en egentligen.

Jag tänker inte be om ursäkt för att testet är fult att titta på. Om du använder en mobiltelefon vill du kanske hålla den på sidan så att testet blir så brett som möjligt. ¶ 2019-07-05