KULTURMINISTER. För er som inte redan stött på den kommer här en sammanfattning av Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet om kulturministerutnämningen.

Linderborg skrev helt nyligen att Socialdemokraterna inte längre är varken socialistiska eller ansvarstagande. Det enda dugliga partiet vi har kvar är Vänsterpartiet. Och i sin senaste artikel riktar Linderborg sitt kritiska öga mot Miljöpartiet, eftersom hon är besviken på Stefan Löfven för att han inte utnämnde en socialdemokrat till kulturminister. Linderborg anför fem skäl för detta.

5 REASONS WHY (mp är dåligt)

  1. År 2014 valde MP att inte införa den där kulturpolitiken som Linderborg inte heller tyckte var bra.
  2. Trots detta ”torde de flesta kunna enas kring” att MP tycker kultur och mänskliga rättigheter hör samman på något sätt, som t.ex. yttrandefrihet. Detta är fel tyckt av MP. Bra kultur bör vara oanvändbar i alla humanitära strävanden.
  3. Kulturarbetare och andra som är konstnärer vågar inte uttrycka politiska åsikter i Sverige i dag. (Fniss.) Det beror på rädslan för MP. (Eller om det är S som skrämt alla konstnärer till politisk celibat. Det är inte helt tydligt i Linderborgs artikel vem det är som går omkring och skrämmer konstnärer.)
  4. När personalen vid ett bibliotek vid något tillfälle vägrade att låna ut ”invandringskritisk litteratur” så hade det visserligen ingenting med MP att göra, skriver hon, men ändå! Visst finns det massor av implikationer som inte behöver sägas högt!
  5. När Stefan Löfven inte utnämner en sosse till kulturminister, så är det en medveten provokation riktad mot kunniga, intellektuella och nyfikna kulturarbetare som Åsa Linderborg. Och de flesta torde väl kunna enas om att kultur och provokation inte ska beblandas.

Åsa Linderborg slår ”gubbknut” på sig själv för att lyckas vara kritisk mot utnämningen. VG i genusperspektiv, eller om det heter C numera.

Helt okej med andra ord. Mer fritt skapande i kulturdebatten! ¶ 2019-01-26