VAPENEXPORT. Sveriges Radio rapporterar om »möjliga miljardaffärer med het Bamse« och det handlar om vapen.

Norr om Indien – landet där »bofors« är ett verb med betydelsen blåsa någon – ligger Pakistan, ett av de länder som intresserat sig för Bofors luftvärnskanon Bamse. Sveriges Radio P4 Örebro säger:

[…] det osäkra säkerhetsläget som just nu råder i Pakistan kan göra det svårt för ISP, den statliga myndighet som övervakar vapenexporten, att godkänna Bofors försäljning av Bamse dit.

Beställningar av luftvärnskanonen är mycket betydelsefull för företaget, en affär inbringar upp mot fyra miljarder kronor.

Pakistan har sedan tidigare Bofors Robot 70 i sitt försvar.

Robot 70 var det vapen Bofors smugglade ut i Mellanöstern kring 1980, och Indien-affären kom strax därpå. Minns någon SVT Uppdrag Gransknings reportage Vapenbröder? Det finns knappast någon anledning att tro någonting inom svensk vapenindustri förändrats sedan dess och att affären inte godkänns. Att verka tveksam i media gör kanske något för fasaden, men knappast mer. Vapenindustrin (och dit räknar jag dem som reglerar den) uppvisar i allt ett psykopatiskt beteendemönster. Försäljning syftar till vinst och krig är reklam. Att kränga människans mest antisociala hjälpmedel under medmänskliga förevändningar borde vara svårt, men det går uppenbarligen.

Vad har då kyrkan, hovet och barnen med detta att göra? Jo, det handlar om hur Bofors benämner sina vapen. Bamse. Vet Bofors PR-avdelning att han kallat vapen »alldeles för farliga leksaker för generaler«? I något slags patriotism har de döpt ett kommunikationssystem till Odin. Det är kanske inget någon lyfter ett ögonbryn åt, men… granatgeväret Carl Gustaf? Vapensimulationsystemet Silvia?

Vad poängen med de här namnen är går mig förbi, men kanske går det att gissa? Oden offrade ju sitt djupseende för att få veta fler fakta, Silvia är väl inte på riktigt på något sätt och kungen kan minsann grilla sina egna sparvar.

Kanonen Bamses föregångare Trinity, treenigheten, kan ingjuta lite helig ande i hedningarna medan raketsystemet Hellfire, helveteselden, steker de otrogna en stund. Och att döpa en flygburen raketavfyrare till Moseskapseln… vet Bofors vem Moses var? Är det 120 års ökenvandring eller masslakt av spädbarn de tänker på?

Bamse. Den här barnkära framtoningen verkar lovande i jämförelse. Kanske kommer snart en kulsputepistol med täcknamnet Prussiluskan, en landmina döpt efter helprotes-pojken Pinocchio, eller varför inte klusterbomben Markoolio?

Bamse är i alla fall snäll och stark, och gör aldrig någon illa. Pakistan kanske inte förstått det. ¶ 2008-08-13

Bamse gillar inte Bofors